mesologi_triandafilidis_photos_01
April 5, 2016 12:46 pm Leave your thoughtsCategorised in:
This post was written by prodromos papadopoulos
Categorised in:
This post was written by prodromos papadopoulos
Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα
info@room18.grΑποστολή υλικού στο excursus
excursus@room18.grΕρωτήσεις σχετικές με την υποβολή συμμετοχής
questions@room18.grΟ Γιάννης Α. Αίσωπος είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του γραφείου Αίσωπος Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Έλαβε το Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού με Άριστα από το ΕΜΠ (1989) και το Master in Architecture από το Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard (1991), ως υπότροφος του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Graduate School of Architecture, Planning and Preservation του Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη (2015 και 2014) και στο Bartlett School of Architecture του University College London (2012-13) ενώ ήταν Επισκέπτης Ερευνητής (Visiting Research Fellow) στο Πανεπιστήμιο Princeton (2009). Εργάστηκε στα αρχιτεκτονικά γραφεία Bernard Tschumi Architects, Νέα Υόρκη (1992-95) και Santiago Calatrava Architects, Παρίσι (1991). Από το 2002 είναι Independent Expert για το διετές Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάτης της αρχιτεκτονικής επιθεώρησης Α10 του Άμστερνταμ. Είναι τακτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, Αθήνα. Ήταν Εθνικός Επίτροπος και Επιμελητής της επίσημης ελληνικής συμμετοχής Tourism Landscapes: Remaking Greece στη 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale Βενετίας 2014, που παρουσιάστηκε και στο Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα (2015), καθώς και επιμελητής της ομώνυμης έκδοσης Tourism Landscapes: Remaking Greece (Αθήνα, 2014, 2η έκδοση, Αθήνα, 2015). Συνεπιμελήθηκε την έκθεση Landscapes of Modernization: Greek Architecture 1960s and 1990s (Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Ρότερνταμ, 1999) και τις εκδόσεις Τοπία εκμοντερνισμού: Ελληνική αρχιτεκτονική ’60 και ’90 (Αθήνα, 2002), Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη (Αθήνα, 2001) και Τοπία του Οικείου (Αθήνα, 1996). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. Το αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale Βενετίας 2012.
Γεώργιος Α. Πανέτσος (Αθήνα, 1960) είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκει εργαστήρια σχεδιασμού και μαθήματα θεωρίας της αρχιτεκτονικής. Έχει δημοσιεύσει επτά μονογραφίες και περισσότερα από εξήντα επιστημονικά άρθρα για θέματα σχεδιασμού, ιστορίας και θεωρίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού του Δημάρχου Αθηναίων (1991-1994), της πόλης του Ρότερνταμ (1993-1995) και της Ελληνικής κυβέρνησης (2003-4). Το 1996 δημοσίευσε ένα σχέδιο για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Μητροπολιτικής Αθήνας. Υπήρξε επιμελητής, αλλά και σχεδιαστής, περισσότερων από είκοσι εκθέσεων αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων δύο για τον Παρθενώνα και τα έργα συντήρησης των μνημείων της Ακροπόλεως, που παρουσιάσθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Όσακα και το Βερολίνο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1984, Δίπλωμα με άριστα) και το Πανεπιστήμιο Harvard (1986, Μaster’s inArchitecture). Ήταν αποδέκτης πολλών ακαδημαϊκών υποτροφιών και βραβείων, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας Herder του Ιδρύματος Alfred Toepfer F.V.S. (1987-88) για μετεκπαίδευση στη Βιέννη.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο του ιδρύθηκε το 1986 και έχει τιμηθεί με διακρίσεις για έργα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων 10 βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το έργο του γραφείου έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στη Βενετία, τη Βαρκελώνη, το Ρότερνταμ, το Παρίσι, τη Λωζάνη και τη Φρανκφούρτη, και έχει δημοσιευθεί διεθνώς.
Ο Γ. Α. Πανέτσος είναι επιμελητής της διεθνούς επιθεώρησης αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και ιδρυτής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και του ψηφιακού αρχείου ελληνικής αρχιτεκτονικής Domés Index.
Ο Μέμος Φιλιππίδης (1967, Αθήνα) πήρε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ το 1991 και το Μaster in Architecture από το Yale University το 1993. Με τη Μαρίτα Νικολούτσου διατηρούν το αρχιτεκτονικό γραφείο MPLUSM από το 2001. Στόχος τους είναι να αφομοιώσουν διεθνείς επιρροές καθώς εξερευνούν την ιδιαιτερότητα του κάθε έργου και την αγκύρωση του σε τοπικά χαρακτηριστικά. To 1998 εκδόθηκε το βιβλίο Απουσία(ς) Αισθητική(ς) (Aθήνα: Eκδόσεις Futura), για το οποίο είχε την επιμέλεια. Ήταν επιμελητής της έκθεσης Μεγάλος Αδελφός: Αρχιτεκτονική και Παρακολούθηση (2002) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, της έκθεσης ±40: Athens Now (2003) στο Royal Institute of British Architects (RIBA Gallery), στο Λονδίνο και της έκθεσης Invisible Hotel που παρουσιάστηκε το 2005 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη και το 2006 στη Νέα Υόρκη, στο Damrosch Park του Lincoln Center. Το 2006 ήταν guest curator, προσκεκλημένος από τις επιμελήτριες της έκθεσης Μόρφω Παπανικολάου και Ρένα Σακελλαρίδου, για την πρώτη διεθνή έκθεση της Κύπρου με τίτλο Porous Borders στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία. To 2013 ήταν επιμελητής της έκθεσης GREAT – Greek Architectural Talent, ενός διαγωνισμού διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών, φοιτητών σχολών αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και ελλήνων φοιτητών σχολών του εξωτερικού που συνδιοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge.
O Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι αρχιτέκτονας και επιμελητής εκθέσεων. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Επιμελήθηκε, επίσης, μια σειρά ντοκιμαντέρ για τη μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το Υπο-νεωτερικότητα και εργασία του πένθους. Η επήρεια της κρίσης στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και συνεπιλήθηκε την έκθεση Ameτρια (Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη).